Wednesday, April 8, 2015

Tukar simpanan Adam kepada EMAS

Assallamualaikum

Nie Acik Alyn nak cerita pasal POWERGOLD. Acik Alyn sekarang dah menukarkan simpanan duit kepada emas. Sebenarnya, bila kita anggap emas sbg simpanan, tidak semestinya kita tidak buat pelaburan. Lambat sangatkan Acik Alyn baru sedar pasal simpanan EMAS. Sebelum nie bukanlah buta emas tapi selalu cakap tak minat emas. Sekarang dah lain tau, aura emas kat Acik Alyn dah menyerlah2. Bukanlah maksudnya kena beli barang kemas banyak2 nak menunjukkan tanda kita menyimpan emas.

Sbg contoh :-

1) Beli dan Simpan utk Anak

Beli dan simpan 1 gram sebulan, setahun ada 12 gram bg seorang anak utk menampung pengajiannya sejak dia lahir lg, maka 18 tahun kemudian jumlah terkumpul ialah 216 gm.

Agak2 18 tahun lg berapa harga emas tersebut? Secara tidak langsung kita telah pun melabur juga sebenarnya, tetapi melabur dengan matlamat jangka masa panjang..

2) Beli dan Simpan utk Diri Sendiri


Beli dan simpan 1 gram 1 bulan (12 gram setahun) utk menunaikan haji. Tahukah anda bilangan dinar yg diperlukan utk pergi tunaikan haji semakin berkurangan, jd anda sudah jimat!


12 gram setahun masuk dalam tabungan simpanan jangka masa panjang (mungkin unttk diwariskan kepada anak2) 12 gram setahun utk keperluan hari tua

Semua yg disebutkan di atas adalah perancangan untuk masa depan kita dan ianya bersifat long term. Kalau mmpu simpan lebih, simpan lebih gram, jika x mmpu jangan tidak simpan langsung, simpanlah wlupn sedikit.


Untuk di wariskan kepada anak ibu #adamqaleef

Nota Betis:
Kalau berminat menyimpan untuk anak anda, whatsap saya yek 011 2115 1933

Post a Comment