Wednesday, October 10, 2012

Share is caring

Salam hari Rabu...

Nak share sikit apa yang Acik Alyn baca kat Facebook nie
 
Petua Untuk Melambatkan Penuaan

1. Makan mesti cukup tetapi bukan berlebihan. Jangan kerana ingin kuruskan badan, anda rela berlapar setiap hari. Cara yang baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan badan, tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau “junk food” dan “fast food” semata-mata. *Fast food yang sedap kan..

2. Luangkan masa untuk memanjakan diri seperti membuat “facial” atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa. Atau pun nikmati mandian buih di rumah. Tidak semestinya di salun. Cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.*perkara yang paling malas nak buat ialah menjaga muka...he...he. Nasib baik la muka Acik Alyn x de la bermasalah

3. Elakkan Stres. Stres mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.* ini Acik Alyn suka sangat.

4. Tidur mesti cukup. Jangan asyik berjaga waktu malam. Kurangnya tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.*tido mesti la kene cukup.
5. Bersenam. Baik untuk jasmani dan rohani. Kalau anda berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yang mudah. Jangan malas untuk bersenam. Selepas bangun tidur, cuba lakukan sedikit senaman renggangan untuk melancarkan kembali peredaran darah.*senaman Acik Alyn ialah melayan si kenit kat umah tu..he..he

 

Post a Comment