Tuesday, December 27, 2011

Hari makan sedunia

Selamat hari Isnin

Hari nie kat office adalah hari makan sedunia. Dari pagi asyik makan - makan aje. Habis la diet Acik Alyn. Cam ne nak turun lagik 5 kg nie.

Memula my officemate bawak nasi goreng+sambal ayam penyet+kek coklat. Dah membedal dah Acik Alyn pepagi lagi masa breakfast. Pas tu tengok plak sorang lagi officemate bawak durian...ha...ha memang ngau-ngau baunya. Lunch time baru la Acik Alyn berani nak bantai durian tu.

Dalam pukul 10 gitu ada lagi, my officemate pikul seguni rambutan la pulak....melantak lagi. Sampai 'seeh' la perut Acik Alyn hari nie. Diet entah ke mana...makan je melebih-lebih.

Tak kira esok kene kurangkan makan jugak. Mulai esok mau breakfast ngan oat aje. Sila percaya.

Walaupun hapi2 ngan hari makan sedunia, ada jugak dukanya hari nie. 

My boss kecik email staff dia termasuk la Acik Alyn. Boss kecik Acik Alyn bagitahu bahawa boss besar sket  aka penilai kedua SKT  email beliau yang merupakan penilai pertama SKT kitaorang. Boss besar sket  menyatakan rasa x puas hati dia terhadap boss kecik Acik Alyn kerana memberikan markah yang tinggi kepada staff bawahan dia di Unit Pentadbiran termasuklah Acik Alyn. Bukannya apa,....kekadang bengang jugak, kita nie bagai nak "MAMPUS" buat kerja yang disuruh tapi hasilnya......hu...hu

Kalau la kita x buat kerja, Acik Alyn x kisah pun kalau nak nilai dengan markah yang tidak sepatutnya kita dapat. Yang ayat tak boleh blah dalam email yang telah diforwardkan oleh boss kecik kitaorang tu ialah "bukan ke staff awak tu semua banyak menyusahkan awak sepanjang tahun 2011 nie"....hu...hu. Memang sadis la kitaorang, seolah2 kitaorang nie x de function pun kat situ.

Sebelum nie pun dah dapat cerita yang boss besar sket nie sound my boss kecik memberitahu yang tiada seorang pun kitaorang kat Unit Pentadbiran nie layak mendapat markah 90% ke atas. Kekadang rasa nak boikot je "kami nak cuti satu Unit boleh tak?. Lepas tu nak tengok apa tindakan boss besar sket tu seterusnya....mampu x nak buat sume keje kitaorang. Yang pastinya memang akan dapat sorang satu la surat tunjuk sebab memang dah trend dia cam tu.

Memang la kitaorang nie x de la belajar tinggi la sangat tapi sekurang2nya kami mampu nak buat kerja yang diarahkan. Kalau belajar tinggi2 pun tapi x boleh nak buat kerja sikit pun  x guna jugakan. Asyik nak arahkan orang aje, pas tu carik silap orang.....baik letak jawatan.

Sebagai boss besar2, nilailah sikit kerja orang bawahan nie....tak mintak dijulang2 atau dibagi anugerah cemerlang pun, tapi sekurang2nya ucaplah terima kasih. Besar nilainya ucapan terima kasih tu.

Nota Betis:
-Aku gembira ble kau gembira
-Jgn di tanya tentang rindu itu kerana ianya tidak akan ada jawapan....



Post a Comment