Saturday, August 28, 2010

Cuti lme sket


Salam
Bestnye cuti. Di saat n3 ini diauto publish, kite dah sampai ke kampong halaman. + cuti 30hb. Nak sambut merdeka kat Kuantan la…..ngeee. -________-.
Aduh macam2 nak buat nie….
nak g Pasar Ramadhan kat Maran, nak g Pasar Ramadhan kat Taman kerang Kuantan, nak g Pasar Ramadhan kat Jaya Gading..he..he. edi-c jalan2 carik makan kat Pasar Ramadhan. Rse nak cari nekbat pas 2 i-c dalam peti ais….mesti bestkan. Sila telan air liur ek. Nak bakar ikan keli, nak buat cendol…apalagik ek. Nak g survey alarm untuk umah Lepar…nak g umah my MIL. Nak beratur beli murtabak kat Taman Kerang, nak beli air tebu mahal kat Taman kerang…ahaks. Harap2 sumenye berjalan lancar.


Nota Betis:
*kuih raye dah ode’. Untuk mak, untuk my MIL…ok la 2 ek
*$ rye belum decide lagik. Kne ade peruntukan tu.
*langsir rye – malas nak jait. Ala langsir lme pun dah nak koyak. Taun depan la baru nak jait….new ouse.
 

Friday, August 27, 2010

Gud Bye Jusiah

Salam
Hu…hu sedihnya Jusiah dah dapat posting ke Jabatan Kesihatan Negeri Sabah. Hilang lagik seorang kawan. Sedih sebenarnya. X pe la sekurang2nya Jusiah dah dekat ngan mak dia kat Sabah. Harap2 jangan la lupe kat kitaorang nie ek….. Dah x de la budak chumel kat Pejabat Pakar dah. Miss u sampai ble2. Never ending our friendship ek, Facebook kan ade…harap2 selalu update status. Yang penting getting married nanti jgn lpe jemput…..


 
Nota Betis:
*Ske dengar lagu Yang Sempurnakanku

Thursday, August 26, 2010

Sessi bungkus membungkus


Salam
Majlis berbuka pose anjuran “BAHAGIAN PENGURUSAN” sepital telah diadakan semalam bersamaan ngan 25hb Ogos 2010. Pagi2 lagi kami orang merewang. 1st kamiorang bungkus buah epal+limau yang di sponsor oleh Enzo Kopitiam. Siap bersila bagai kat meja aku….memang gaya rewang kat kampung2 aje mse kenduri. X kan nak sessi bungkus membungkus kat dalam pantry plak, nanti bising Pentadbiran x de orang. Dah la bercakap pun x buggy….nek tensen tol. Tapi ada kamiorang kesah!!!
Lepas tu kitaorang bungkus kurma plak yang jugak telah disponsor oleh Kedai Gift 2 U. TQ kat sponsor2 untuk majlis berbuka pose anjuran “BAHAGIAN PENGURUSAN”. Bahagian Pengurusan ke?? Patut nye kne tukar nme Unit Pentadbiran. Kekadang bengang jugak asyik admin aje….yang tumpang nme Bahagian Pengurusan tu ada pelbagai Unit. Kita wait n C jamuan raya plak….. Ala agaknya Unit Pentadbiran x de keje kot, Iya la asyik banyak bercakap aje J dah deal ngan orang nak buat cam ne? Lepas nie kne belajar bahasa isyarat la plak kan. X leh cakap+x leh makan kat meja+x leh bce paper, pas nie apalagi ek?
Al-hamdulilah majlis tersebut telah berjalan dengan lancarnya…tunggu next jamuan raya plak. Apa kisahnye lagik?

Nota Betis
*Al-hamdulilah dapat RM500 untuk $ raye….syukran
*De majlis berbuka pose ngan geng office petang nie kat MAEPS.
*X siok sebab Cik Dayang n krew dah pindah tempat…jauh la dari kami orang nie…sabar bebanyak ek
 

Wednesday, August 25, 2010

Hapi Birthday Kak Mas

Salam
Diam x diam dah 15 Ramadhan ari nie bersamaan ngan gaji orang2 gomen. Lagu2 raya pun dah berkumandang kat radio. Minggu nie nak balik kg, nak makan keli bakar ngan kuah special mak. Nanti la kte share kuah pe yg special itu ek. 
Today nak ucap "Happy birthday" untuk kak Mas yang tersayang. Semoga sentiasa cute miut cam saya.... ngeeeee. Hargai persahabatan kte ek. Banyak dah habiskan masa ngan Kak Mas sejak dari zaman2 mude2 hinggalah sekarang nie. Sye sentiasa doakan yang baik2 untuk Kak Mas. Tapi kan kte dah x sebaya dah n i like ek - ___________ -.


Tuesday, August 24, 2010

umah mak abah kne pecah masuk lagik

Salam
Semalam dapat sms yang menyatakan bahawa umah mak abah kat Lepar kne pecah masuk lagik. Adoi bulan pose yang mulia nie pun de gak orang wat keje yang bukan2.  Nek hangen gak aku dengor. Sib baik mak abah aku x de. Sabtu Ahad ari tu diaorang g Kuala Selangor umah adik aku. Ble dy orang balik Isnin tu  apalagik tengok umah dah kne pecah. Hilang jugak la duit spare. Mengomel2 adik aku yang polis tu. Ala dah tengok ngan tuan Haji, dy ckp mat gian 3 orang yang masuk umah tu...diaorang dah lme aim. Adoyai. Plan mau pasang alarm la pulak kat umah Lepar tu. Bukannya pe bayangkan kalau de orang kat umah cam ne? Dah la mak ayah aku 2 orang aje doq kat umah.......Minggu nie kitaorang adik beradik balik.....tengok la macam mana nanti. Abah pun dah buat report polis kat Gambang. Yang bengangnya ble dengar polis tu cume datang n ambik gambo tempat kejadian dengan kamera HP aje. Adik aku yang polis tu dengor lagik la hangen.... Mak buyung jangan bebel banyak2, nanti baby dalam perut ikut -____________-


Umah@Lepar

Nota Betis:
*Benci ngan orang yang bengong....dah la ego nak mampus

Monday, August 23, 2010

Imbas kenangan kat Akaun Mindef

Salam
Beberapa minggu yang lepas bersamaan 08.08 jumpe ngan bebudak x office lame-akaun mindef. Rindu MINDEF habis wei, Memang betul kn bile dah jauh mula la nak windu2an dulu mse kat sne x de rase gini pun. Liza n Cik Ayu pun sama….may be kalau lme2 duduk kat satu department tu rse cam tu kot. Aku doq Akaun Mindef 9 tahun start masuk keje Gomen tahun 2000. Aku ngan Liza memang la otai kat ctu….ha…ha.
Ramai gak yang janji nak dating tapi de hal plak last minit. Jadik kitaorang2 aje. Aku pick up Gedik kat umah dy. Gigih betul mak buyung tu *dah kne belah pun 12hb, selamat ganti pose Gediq”*.
1st men bowling kat Wangsa Walk. Sebenarnya jari aku yg sakit tu x elok lagik tapi dengan gigihnya aku menlontarkan bola bowling warne oren i2. Sib bek jari aku x de pape. Pas 2 g makan kat Ayam Penyet, sambung 3 table pas tu sakan bergelak ketawa. Macam2…. Aku rse kalau ajak Puan Margaret mesti lagik havoc kn. Lain x ek tunggu Det balik dari Sabah dulu kite wat jumpe2 lagik.

Lepas dah kenyang g Karok plak, ala g karaoke terang. Kali ke 2 masuk karok n still x nyanyi pun. X confident nak nyanyi…sore x sedap wei!!!! Sumayyah pun nyanyi tau lagu No Body No Body. Thumb Up 4 Sumayyah. Acik Bai ske la walaupun Sumayyah nyanyi nyorok2.

To Cik Ayu n Liza tQ sebab buat small renion nie, lain kali wat yang besar2 plak. Jemput sume2 buat yang ala2 family day.
 mse makan@Ayam Penyet

 cute kan me n Sumayyah



Nota Betis:
*tingat 1st time masuk keje kat akaun Mindef n jumpa ngan Akauntan Kanan Perbendaharaan masa tu Omar Muslim, malu gle. Pas 2 dy selalu suh aku jadik PA dy kalau Ina cuti. Ala masa tu mude belia lagik. *Tingat jugak kat Kak Imah yang garang kat Admin masa tu. 3x aku nangis kerana Kak Imah. Garang nak mampus.
*Sekyen Pencen pas 2 Seksyen Gaji n Pentadbiran = 9 tahun

Saturday, August 21, 2010

ISO again?????

Salam
Ish kne ISO again….oup dulu kat Akaun Mindef la tapi sekarang nie kat Unit Pentadbiran Sepital. La ngatkan 2 prosedur je yang Unit Pentadbiran buat upe2nyer 5 prosedur – Pengendalian Surat Menyurat-Pengendalian Kenderaan-Kad Touch n Go- Penyelenggaraan Kemalangan Jalan Raya – Tugas2 Pemandu. Wah banyak gle. Tapi aku ngatkan 2 aje dan aku bce la yg 2 i2 sebelum dibuat audit….tpi ble hari kejadian yakni hari di odit kne tanye lagik yg len…. Adakah ia membabitkan aku jugak? Kalau kne-mengena ngan Pemandu serba sedikit kne mengena ngan aku jugak…ho a loh la!!!! Ble tengok spe yang sediakan prosedur tu, boh palih+bengang beb “kalau sekadar copy n paste x cut memang la jadik g2”. X pe la sekurang2nya hebat boleh buat sampai 5 prosedur utk di aplikasikan di Unit Pentadbiran. Heran aku. Buat la 2 dulu pas 2 nanti tambah kemudian. Yg melibatkan Pemandu sampai bape Prosedur. X de maknanya. Setahu aku kite dokumenkan kerja2 yang kte buat bukannya dokumenkan keje yang akan kte buat. Nasib bek ade pengalaman ISO mase kat Akaun Mindef dulu. Aku x tahu la dapat bape banyak NCR. Gasak la!!! Mau 40 NCR kot. Seb bek baru Odit dalaman kalau kne Odit ngan SIRIM mau teberak jadinya. Nak wat cam ne kan. Buat aje la dah nak cakap ape…orang yg copy+paste x cut prosedur tu dah g department len patutnya panggil dye je yg jawab odit hari 2, baru la tau langit tu tetap tinggi. Sekurang2nya aku belajar dari pengalaman lalu. Banyak pengalaman lalu yang amat berharga dan amat berguna untuk diaplikasikan…. X kisah la samaada kecik@besaq jawatan kte i2, kte kne bangga la woi. Ingat senang nak dapat keje GOMEN sekarang nie. Pas 2 jgn lokek nak berkonsi something, kalau x tau tu tanya la jgn berat mulut sgt. X tau la macammana citer selanjutnya mengenai ISO nie. Wait n C aje la. Janganlah selesa dengan keadaan kte sekarang jadi kne usaha sket untuk UP kan diri. Ade peluang kat sume orang. Push urself. Nie untuk diri aku sendiri jugak. Semoga ada rezeki lain untuk kte.


Friday, August 20, 2010

Sessi hias kaunter

Salam
Next week ad pertandingan ‘seni’ hias menghias kaunter x kre la kaunter apa pun asalkan dy digelarkan kaunter. Tema mengenai kemerdekaan. Office aku dah jadik macam kat tepi jalan la plak. Penuh bendera. Wah belum lagik buat 5S lagik….kalau x lagik la kene kreatif+inovatif. Terima kasih kat kawan2 yang menyumbangkan tenaga dan idea2 karat. Teringat kat idea TP…..dah macam pokok nyiur melambai2 lak plan dy. Pas 2 kne kutuk, sian orang tua tu. X harap pun nak menang tapi sekurang2nya kite buat. Dah la Bahagian pengurusan takkan la x menyokong plak kan. Tapi kat cni x best setern2 org aje yang menunjukkan minat, setern2 lagik buat BODO aje. Memang x de semangat kekerjasamaan tu. Kalau cam nie windu abis kat member2 kat Akaun Mindef dulu. Sekurang2nya kita rapat antara satu sama lain, x de la macam kat cni. Hal aku-hal aku hal kau-hal kau. Tapi tu la masuk kandang kambing kene la mengembek…..



Nota Betis:
*Rindu Kak Mas, rindu Noly

Thursday, August 19, 2010

Konvo Penyusuan Susu Ibu


Salam
Konvensyen Penyusuan Susu Ibu telah diadakan pada 5 Ogos 2010@sepital. Ngatkan x nak n-bof ape2 tapi  tepaksa la jugak tolong kak nanie jadik gadis dulang..ish tapi ngelat gak. Sori Kak Nani ek!! Pada mulanya artis jemputan 4 konvo nie c Vanida Imran n asbennyer Rashidi tapi last minute x jadik la pulak. Tukar ngan Ina Naim n Suhaimi. Anak dye lasak betul….Teruja betul dengar forum dari bapa ke bapa….Gambar nanti la kte haplod kemudian, belum ambil dari juru photog lagik. Tingat plak jaman dulu2 aku kan penyokong kuat Ina Naim masa dy dikecewakan oleh Mawi…Siap beli lagik novel dy..ha…ha. Al-hamdulilah dy pun dah bahagia dengan hidup dy. Tu la setiap satu kejadian tu mesti ada hikmah disebaliknya kn…kn. Itulah nama kehidupan. Hari ini bahagia belum tentu esok akan bahagia jugak…hu…hu



Nota Betis:
*Dah 9 ramadhan.
*masih lagik tkebil2 nak i-c borang itu. Kne betul2 tumpu.
*Malas nak pk pasal i2, buat semak kepala hotak aje…. :(

Wednesday, August 18, 2010

Lukanya yang tidak berdarah



Beratnya rasa hati nak melangkah pergi
Tetapi apakan daya aku terpaksa
Buat kali terakhir inginku mengucapkan
Semoga dirimu berbahagia selalu
Tentang diriku ini
Terserah padaMu Tuhan menetukan...

Tak perlui kau bertanya ke mana ku pergi
Pandailah aku menjaga diriku ini
Sekali kumelangkah oh biarlah ku teruskan
Perjalanan ini walaupun sendirian
Hanya Tuhan yang tahu dukalara hidupku ini
Tak terkata, aduhai sayang...

1
Ku masih lagi teringat
Bicaramu yang terakhir
Pedihnya hinggamenikam kalbu
Bisanya...

Selamat tinggal sayangku
Selamat tinggal kasihku
Aku terpaksa pergi dahulu
Kerana terluka hati ini

Kiranya tempias membasahai jendelamu
Itulah airmata yang jatuh di pipiku
Kiranya sang bayu menyentuhi paras wajahmu
Oh itulah rinduku yang menyebut namamu
Setelah sekian lama tak jumpa

Nota Betis:
*diam x diam dah 8 Ramadhan, belum lagik berbuke pose ngan mak abah. Next week mau pulang kg lme2. Nak suh  mak masak sedap2....


Tuesday, August 17, 2010

Beger GCB


Salam
Nie citer sebelum pose ari tu. Citer tentang makanan lagik…….ngeeeee. Sume orang memperkatakan tentang kehebatan dan kelazatan beger baru Mcd nie…..beger GCB. Untuk mengelakkan tittle ketinggalan zaman aku n d gang menghadirkan diri ke Mcd Sri Serdang untuk merasai kenikmatan yang diperkatakan oleh ramai member2ku via FB tentang beger nie. No Bad….mayonis dy sedap.Selalunya aku makan double cheese beger aje...



Nota Betis: 
*Dah seminggu Ramadhan la 2day

Monday, August 16, 2010

Daging i2 mengamit selera

Salam
Adoi pepagi nie tingat la pulak kat kelazatan daging nie….makan plak ngan nasi bubur, sedap sesangat. Ish aku pose la 2day. Agaknya kalau makan ngan bubur lambuk+serunding mesti terangkat kan. Kne tunggu lepas raya baru nak pegi Kg Baru nak makan benda alah nie. Nama gapo tah? Aku panggil daging hitam ajeq.Se nak masak ari nie la.....


Nota Betis:
*Dah 6 Ramadhan

Sunday, August 15, 2010

Rezeki yang double triple

Salam
Nie citer sebelum pose ari tu. Bahagian pengurusan wat jamuan menyambut bulan Ramadhan. Sumenye potluck. Memang banyak sesangat makanan. Unit kitaorang supply kuih yang di ode ngan mak Ina n air. Canggih manggih kitaorang wat 3 jenis air, sirap laici, Nescafe kaw n air tea O.

Pas 2 terjadi plak satu peristiwa yang sebabkan hati sakit. Bukan salah aku tapi salah orang lain yang nyusahkan aku beb. Apalagi pasal tunda tarikh kursus x nform me. Ha dapat free makanan kursus tu untuk makan 100 orang pye. Tu yang jadik rezeki double triple. Memasing sibuk menapau. Kiranya hari tu menu untuk sume orang kat Bahagian pengurusan adalah sama. Dah kalah boye dah….kekenyangan. Plan nak kuar g Bangi tengok baju batik pun x jadik, dah x larat. Sampai ari tu aku x wat satu keje pun asik uruskan pasal makanan tu aje. Hangen:(. Balik umah tebungkang PENAT sesangat. 



Nota Betis:
*Dah 5 hari pose.

Friday, August 13, 2010

3 Ramadhan sudah

Salam

Hari nie dah 3 Ramadhan,….akhir bulan nak sambung cuti Nuzul Quran+National Day dapat banyak woo. Nak habiskan masa berbuka pose ngan my mak n abah. Dah 2 hari masak aje bila balik, ish cam pulaukan bazaar Ramadhan aje….cam x caye. Gigih buat kuih hari2. 1st pose buat buah Melaka semalam buat roti gulung sardine 2 day dah plan nak goreng pisang salai+tepung. Banyak lagik nak buat nie kuih simple2 aje antaranya cekodok pisang+kurma (my favvy), krim caramel, kuih keria……cam rajin aje kan. Cube la untuk tunaikan azam sendiri. Hari2 mau masak ala2 is1 mithali jerk kan. Ala masak pun yang simple dimple aje, se cam nak wat menu siap2 je untuk sebulan pose.

Bulan pose tahun nie walaupun baru 3 ari tapi amat mencabar tahap kesabaran….ish x moo layan sangat la buat sakit hati aje…ble sakit hati mula la nak marah2. Ble marah2 mula ah angin 1 badan. Mintak jauh2 semuanya. Bulan nie jugak nak settlekn keje2 yang tertunggak *ada ke?*. Ala nak settle payment 2 supplier yang ada n nak wat meja pye fail. Ada lagik yang x lengkap….sian kan dah keje bertaun2 baru nak wat fail meja. Kne create sendirik plak tu, tu pasal la lambat sesangat. Al-hamdulilah dah 80% siap pun. Jusiah dah dapat posting ke Sabah mesti dy gembirakan… Kalau borang aku x reject arie tu mesti aku pun jugak dah ke Kuantan kan. Tak pe la may be ada hikmah di sebalik sume nie. May be nak suh aku mlypark2 doq kat kee ell lagik…ayoyo!!

Kay lah sambung ngan gambar2 mase men futsal arie tu, masing2 gedik2 mau bphotog….i like.



Nota Betis:
*Tahniah Gediq dapat baby boy….mesti cute cam Sumayyah kan J
*Ske dengar Suria FM yang DJ Lin tu. Karat2 sumenyer, se kelakor
*ble nak abiskan bace novel “Melur Bunga Ivy” karya Nazurah Aishah nie…..karya dy sebelum nie memang salute abis….thumb up
*cam ne nak ilangkan parut kat mke nie?

Thursday, August 12, 2010

Futsal la beb!!!


Salam
Dah 2 hari kite berpuase 2day….Sekejap je kan. Tahun nie plan tak mooo p bazaar Ramadhan.Nak masak sendirik. Chaiyok2 untuk diri sendiri
 Orait lah, Nie citer pasal World Cup Futsal ari 2, Nie pertandingan antara department kat Sepital nie
Gagah kn diri jugak join. Bebudak nie la yang ngajak. Iya aah dah 2 taun x men futsal.Mau kaki kejung…ahaks. Memang pun 1st tim training adoi rase nak tcabut kaki….Ase tekan clutch pun x leh nak blah. Sib bek kete autom kurang la sket. Al-hamdulillah pada hari pertandingan group kitaorang aka JAPAN dapat naib johan. Dapat la jugak kan…may be tahun depan jadik juara kot….oup de hati nak men lagik tahun depan. Dengan pertambahan usia nie larat lagik ke nak berlari......kwang2


kongsi satu gambar dulu ekkk.....esok2 nak isi gambo lagik sebab edisi bergedik berphotog sakan, i like

Nota Betis:
*2nd Ramadhan
*banyak nor azam yang nak di lunaskan di bulan pose nie
*terasa hati sesangat ngan seseorang.... i dont like lorrrr!!!!menguji kesabaran Ramadhan nie




Tuesday, August 10, 2010

selamat berpuasa

Salam
Selamat Berpuasa
Semoga kehadiran Ramadhan tahun ini
akan menjadikan kita lebih beribadat
insyaallah

Monday, August 9, 2010

sambungan crite i2

Salam
ish M melanda aku la
malas gle nak hapdet
cerita banyak betol
tapi tu aaah
slow n steady ek
sebenarnya kisah ari tu 
berakhir di sate kajang
dengan 
birthday girl banjer kitaorang
kitaowang x pow pun...he...he

t

Thursday, August 5, 2010

karok@SuperStar, Wangsa Walk

Salam
honest cakap nie
1st time masuk karaoke
uh..uh old fasen tol lah
bukannye pe
dont like lorrr
sori ekk kowang akk x nyanyi pun
x ske sebenarnya
Sebenarnya nak sambut beday Awe
Gigih aku n Nughul mengambil kek
pinjam lighter brother tu
nyalakan lilin pada kek yang dah nak hancur tu
anyway 
Happy Birthday Awe


sian Awe kne buli ngan Syarul

Pas 2 bebudak nie nyanyi2 la

Wednesday, August 4, 2010

kedai no 6@medan

Salam
ingat kedai no 6
ingat Nuar...he...he
gambo dibawah menunjukn ak pun dah mkn kat kedai No 6 lagik
dah x payah nak kutuk2 dah ek
 lihat Nasi Ayam bijan+Air tembikai...i like
tapikan de gak orang i2 ikut my menu
pas 2 tunjuk unlike plak

*all photo kredit to Puan Cik Yaya

Nota Betis:
*hangen ngan Perodua Servis.....

Tuesday, August 3, 2010

pepel d kaler

Salam
♥♥♥
ske nyer ngan kaler pepel
suke yang amat suke
cam ne cak cakap eeek
senang citer tahap gaban lah
kalau leh sume benda nak kale pepel
dahsat ek
kalau beli kain tu nampak yang warne pepel aje tantek
ish..ish
tapi taun nie nak beli baju raya kaler lain la plak
namun adakah akan tercapai
sebab setiap tahun tema raya aku
mesti ade kale pepel
fanatik wooo
i like gambo nie.....n critenye d next n3 ek

Nota Betis:
*tengah gigih nak mengisi borang Pinjaman Perumahan...Semoga dipermudahkan segalanya dan impian aku nak pye umah sendiri akan akan tercapai.
*Nekad i2 perlu kn.....