Thursday, May 21, 2009

kisah buah mangga N Dadie& Zaif~part 1

Salam....
1st nak citer kisah yang berlaku petang tadi yang berlokasi di Pasar Malam....Lyn beli mangga dalam 4 biji arr....nak di jadikan citer setelah ditimbang, penjual tu bagi tau 1.4 kg dan penjual tu cakap RM7.20. My asben pun bayar arr....setelah beredar dari gerai pakcik yang jual buah tu...aku tanya kat asben "bang, tak rasa mahal ke buah mangga nie"..My asben cakap "Lyn kira le"..dengan menggunakan otakku ini maka aku pun start kira...1 kg RM4.00 maka kalau 100g baru 40seng setelah ditambah, ditolak dan dibahagi maka jawapan yang pasti adalah RM5.60...My asben kata "lyn nak pegi gerai tu balik ke?". Aku pun angguk dan ambik bungkusan mangga tu dari tangan my asben dan pegi ke gerai pakcik tu.."Pakcik boleh timbang semula x, saya rasa pakcik salah nie". Pakcik tu ambik buah mangga tu dari tangan aku n timbang. "Ala saya tertekan 5 tadi".Tetiba aku terconfius...pakcik nie nak cover line lah pulak. Aku pun apalagi kuar ayat power arr "tadi pakcik kata RM7.20...pakcik kene bagi balik baki saya". Pakcik tu hulur RM2.00 kat Lyn....yang bengangnyer pakcik tu x der pun nak mintak maaf....Geram tol aku. Kalau nak berniaga tu biar arr jujur agaknye ramai dah yang kene ngan pakcik nie....


Di kesempatan nie Lyn nak story tentang majlis perkahwinan adik Lyn "DADIE n ZAIF"....Yang pastinyer amat penat gler. Tapi Lyn telah berjaya menjahit langsir untuk umah My Mak...suker sangat.

Ketika sedang menyiapkan segala hantaran, lapik hantaran, gubah ler macam2 lagi. Lihat abg Ayg Deq La kene dera isi gula-gula :)...Ini adalah situasi 2 hari sebelum ari kejadian...

Ini adalah pelamin yang telah dipasang awal oleh Abg Zul...Kitaorang adik beradik memang dah sejak azali g tempah pakej perkahwinan ngan Kak Long N Abg Zul nie....start dari lyn kawin dulu arr. Masa tu kedai diaorang baru nak bertapak.

Dadie sedang diinaikan oleh Ina (my adik ipar)...Ina nie memang kreatif sket orangnyer.Buat aper pun jadik


Tayang inai sket...


Hantaran yang telah siap di gubah oleh kami adik beradik...start dari lapik dulang yang Lyn buat, bakul yang diperbuat dari paper oleh Ina, bunga walaupun bunga beli tapi kami telah gubah semula.....semuanyer hand made yang berlabelkan Aishah n Kadari family...Memang puas ati ler sesangatnyer..Terasa kembang terhalang ler sekejap pabila ramai orang yang puji hasil tangan kitaorang nie... :)

Sambung lagi esok part 2.....

Nota Betis:

*Dokumen tender sudah salah paging arrr....kene betulkan balik, sampai sakit ler kepala..
*tak sabar nak habiskan ari esok sebab..................esok ari Jumaat lepas tu ari Sabtu dah boleh rileks. :):)

Wednesday, May 20, 2009

Yang terindah hanya sementara

salam....
Ari kat office rehat je...tapi bukan bermakna tak wat keje tau, cume keje tu kurang dari semalam. :) Semalam awal2 pagi lagi dah kene siapkan dokumen tender, memang x angkat kepala arr. Dah arr Shanti g kursus kat HTAR...kurang geng sorang, Syikin lak sibuk ngan kursus kat OD....but me not lonely coz im still have kak Lela..Laptop pulak wat hal, terpaksa reformat semula...G reformat kat Alam Sentral je lepas office.....n Lyn tukar my window kepada edisi 2007. Nasib baik my lovely folder semuanyer kat D...kalau x menangis x berlagu ler.
21 Mac ari tu adik Lyn kawin....sebenarnyer Lyn x berkesempatan lagi nak edit gambar2 dia...Nanti arr Lyn buat by part sebab nak abadiekan semuanyer kat my blog nie....


Marilah sama2 doakan kawan Lyn "DET" nie cepat sembuh coz kaki dia kena masuk 3 skru ( patah). "DET" akak doakan dikau cepat sembuh dan jangan lasak2 tau.......benda nak pakai lama tu.....Jangan luper makan ubat.....nanti susah kalau cuti lama2 sian Encik Bala n yang paling kesian tentu arr Kak Milah sebab kene take over keje... Jangan dera orang tua2 tau.

Ku letak gambar semasa edisi muda-muda.... :) n sampai sekarang masih muda lagikan...

Nota Betisku:

#Aku telah berjaya buat my data d microsoft Access...

#Bila arr nak habiskan baca semua novel2 yang ku beli 2......baru sempat baca 1 novel jek

Monday, May 11, 2009

al-hamdullilah...

Al-hamdullilah syukur coz segala keje ku dah settle...puas jugak arr menelefon n aku bernasib baik coz diaorang pun sudi menolong aku.. :) :). May b rezeki orang pose kot....cume tinggal nak upload data dalam Microsoft Access.... tgh terkial2 coz dah lama x mengmanafaatkan ilmu itu...Pas 2 TP asyik doq kat sebelah je...Ia ah dia buggy aku masa seminggu je nak buat 2.. :(



Gambar nie x de kene mengena pun tapi saje jer nak isi...


Nota betis:

*Rindu kat mak arr...nak balik kuantan....

Sunday, May 10, 2009

MOTHER DAY...



SELAMAT HARI IBU 4 MY MOM AISHAH N MY MIL ROKIAH YANG BERADA DI KUANTAN PAHANG, I LUV U ALWIZZ.
NOTA BETIS
# Lega rasanyer kerana telah dapat mengklearkan kerja2 yang ader n update failing.....but ader lagi yang x terbuat terutamanyer tentang payment yang taun lepas....Dah tentu kene AP....Nak buat cam ner yek? Rase2 macam nak buat bodo jek... :( .
#My boss pulak bagi masa 1 week 4 wujudkan data dalam microsoft access, huwa.... dah lama tinggal woo..Harap2 masih mampu nak selesaikannyer.
#Fail meja lagi nak buat.....harap2 selesai dalam masa yang terdekat nie...
#ISO lagi la malas nak pikiq... nasib baik prosedur perolehan 2 dah siap ku buat...harap2 ok ler.
#Hari Khamis ari 2 alhamdullilah dah clearkan pasal data 4 tender yang berlambak.....rasa nak buat bodo jugak tapi kesian kat my CC, very a lemah lembut person. Dah ler aku nie malas nak menggaris......

Tuesday, May 5, 2009

Mei....oh...mei

Keras hati & degil.
Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
Pemikiran yang tajam.
Mudah marah apabila tidak dikawal.
Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
Perasaan yang amat mendalam.
Cantik dari segi mental & fizikal.
Tidak perlu dimotivasikan.
Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
Mudah dipujuk.
Bersikap sistematik (otak kiri).
Suka berangan.
Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
Daya khayalan yang tinggi.
Permikiran yang tajam.
Pandai berdebat.
Fizikal yang baik.
Kelemahan sistem pernafasan.
Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
Tidak berapa suka duduk di rumah.
Tidak boleh duduk diam.
Tidak punya ramai anak.
Rajin dan bersemangat tinggi.
Agak boros.
*80% ciri2 itu terdapat dalam diri aku*

Monday, May 4, 2009

Pose Ganti....

Hari ini aku telah dengan jayanya menghabiskan satu hari daripada 10+ puasa ku....Al-hamdulilah tadi bukak pose makan nasi kerabu dan air tebu, itupun beli kat pasar malam d puchong. Ader banyak ari lagi.... Noly kau dah wat pose ganti ke lum..???? Kalau kite seoffice kan best sama2 tinggal pose n same2 ganti pose... :( :(. Penat arr hari nie kemas my partition aku, nanti aku senang2, aku snap gambor plak. Cume esok nak intai2 kat ner2 cari kerusi yang selesa n best.... kerusi yang aku doq sekarang nie besar nar n x best. Dah ler tu cam bos2 lak....

Sepanjang ketidakhadiran ku di blog nie... banyak gambar telah di snap+snip, maka dengan slow, slowly n steady ku akan abadiekan diblog ini. 1st bermula ngan kenduri kat umah pak sedare (belah asben) kat Rawang n disini telah berkumpul adik badek belah my MIL...


Adik badik n family my MIL dalam aksi x sedia lagi

me n my MIL
* bila arr edisi sebut harga n ISO nak abis kat office tu......Tension sket coz terlibat = :(

Sunday, May 3, 2009

my life

Rindu kat mak n abah........





Sungguh ketinggalan zaman betol Lyn niekan...baru sekarang nak tengok citer ni tapi yang bestnyer Lyn telah berjaya menghabiskan masa berjam-jam menonton criter Gelora di hati Sara kat youtube....Rupenyer best giler criter nie tapi ending dia x best sangat. Rosyam Nor itu sungguh romantik.



Dan jugak Lyn telah membuat header 4 my blog....

Saturday, May 2, 2009

Kak Ju Selamat Bersara...

Hari Khamis bersamaan 30hb April 2009 merupakan last day 4 Kak Ju...Selamat Bersara Kak Ju. Terima kasih banyak-banyak di atas segala tunjuk ajar. Lepas nie full time arr...Lyn ambik alih keje Kak Ju. Wish me luck k..
Posing x terakhir ngan Kak Ju


Hari Isnin nie banyak keje nak buat..1st nak kemas meja 2nd clearkan keje yang ader...